torsdag 12 mars 2015

Bokhandlarens reatips

Mabel och Jack, lite till åren komna, sörjer ett dödfött barn och att de förblivit ofrivilligt barnlösa. De lämnar sina gamla liv för ett kargt och hårt nybyggarliv i Alaska. Här drömmer Mabel om att de ska arbeta sida vid sida för en ny tillvaro och hitta tillbaka till varandra. Men livet i Alaska är hårdare än väntat. Isoleringen tär, maten tryter, kylan söker sig in i den enkla stugan och samtalen mellan makarna tystnar. Jack känner sig misslyckad för att han inte kan ge Mabel ett bättre liv medan hon saknar hans närhet. Hon fantiserar om att avsluta sitt liv. Så sveper familjen Bensson in i deras liv. En erfaren, livfull och social nybyggarfamilj som tar dem under sina vingar och hjälper dem att klara vintern. I ett ögonblick av lekfullhet och kärlek bygger Mabel och Jack en snöflicka av vinterns första snö och klär den i Mabels halsduk och vantar. På morgonen är snöflickan borta och i skogskanten skymtar en främmande flicka klädd i snöflickans kläder. Mabel drar sig till minnes en rysk sagobok från barndomen om en snöflicka som får liv och tror att flickan kommit som en övernaturlig gåva till dem. Den skygga flickan, som kallar sig Faima, söker sig till deras glädje allt oftare till deras hem men ingen annan har sett henne och varje kväll försvinner hon ut i vinternatten. Sagobokens snöflicka går ett tragiskt öde till mötes när våren kommer och vinterns sista snö smälter och nu våndas Mabel över vad som ska hända med hennes snöflicka, som hon kommit att hålla mycket om, när vårsolen blir varmare och varmare.

Plötsligt kände jag bara att jag läst lite för många kriminalare med stereotypa slitna, missbrukande mordutredare och förutsägbara sadistiska seriemördare!
Jag ville läsa något mer skönlitterärt så när årets bokrea drog igång gav jag mig ut på jakt i hyllorna.
I stadens lokala bokhandel hittar jag så Snöbarnet som den kvinnliga bokhandlaren märkt upp som sitt personliga lästips. Klart jag litar på henne:)
Nyfiket började jag läsa denna suggestiva, lite sorgsna historia som på ett vackert sätt pendlar mellan saga och verklighet på ett underhållande sätt. Jag rycks med i Mabels djupa sorg, hennes glädje över att gnistan åter tänds mellan henne och maken och i hennes kärlek till snöflickan Faima. Hela tiden vill jag veta om sagan ska få ett lyckligt eller olyckligt slut och när slutet kommer, vet jag på något härligt sätt ändå inte om jag ska vara ledsen eller glad och vad som var fantasi och verklighet.
En ganska skön känsla faktiskt.
Tack för tipset Britt-Marie Boman, Nybros klippa till bokhandlare.


tisdag 3 mars 2015

3:dje gången gillt..

 "-In med dig nu, Torsten. Och se till att skura toan efter dig. Augustin, ska du ha en omgång Treo till? I så fall kan du fixa en till mig också. Torsten ska nog bara ha Avedon, hans mage lär inte klara något annat."
Mordet på en högt uppsatt manlig politiker, försvinnandet av två för varandra obekanta kvinnor och en jurist som verkar dyka upp överallt. DET är vad åklagarsekreterare Marianne Jidhoff, kriminalaren Torsten Ehn och polisassistent Augustin Madrid ställs inför när deras chef åklagare Olle Lundqvist får i uppdrag att bedriva en diskret parallell utredning. Arbetsgruppen svetsas mer och mer samman samtidigt som deras privatliv med partners, föräldrar och barn pockar på uppmärksamhet.

Nu var jag så där kort igen:S
Denise Rudbergs berättelser har en tendens att få mig att "glömma" storyn för att istället fokusera på den underbara trion Marianne, Torsten och Augustin. Älskar delen då de alla tre bakfulla blir inkallade för att arbeta. Hur de hjälps åt att hålla igång med tips, råd och genom att ömsom stappla fram mellan förhören och ömsom sitta och återhämta sig på en parkbänk. Hela tiden med humor, solidaritet och skarpa, om än lite slitna, hjärnor.
Storyn i boken handlar som vanligt om män med makt och pengar, utsatta, lättmanipulerade kvinnor och hur det förflutna får konsekvenser förr eller senare. En händelse ger ringar på vattnet och fler och fler dras in. Kan man köpa vad som helst för pengar? Hur långt skulle du gå för ekonomisk trygghet? Vad skulle du göra för att skydda dina närmaste?
Frågor som ställs på sin spets i Denise Rudbergs Bara tre kan leka så..

Ännu ett Elegant Crime av Rudberg..

"Hon strök med handen över sin högerarm. Tre gånger hade hon gått med den i gips. Vänsterarmen betydligt fler gånger än så. Han visste att det blev större problem med högerarmen så den hade bara skadats de gånger han inte kunnat kontrollera sig. När barnen var riktigt små och påfrestande. När hon ammade. När jobbet varit extra hårt. Då togs det ingen hänsyn till höger eller vänster. Mjukt eller hårt. Då skulle allt bara ut."

En av delägarna i ett framgångsrikt investmentbolag med högt uppsatta kunder blir brutalt misshandlad på kontoret. Ett företag som inte vill ha någon dålig publicitet och som har kontakter ända upp i regeringsnivå. Riksåklagaren Olle Lundqvist får det delikata fallet på sitt bord och sätter sitt hemliga specialteam i arbete. Den rutinerade utredaren Torsten, hans unga kollega Augustin och den kompetenta åklagarsekreteraren Marianne sätter upp ett högkvarter i Mariannes våning och kör igång arbetet. Investmentbolaget The Chinese Wall visar sig vara ett mansdominerat företag som styrs med hjärnhand av Nils Burehorn. Delägandet i företaget går i arv men enbart till söner. Döttrar och hustrur göre sig inget besvär då företaget visar sig ha en omodern, skrämmande, näst intill olaglig kvinnosyn.
Men även privat visar det sig snart att Nils är en kvinnoföraktare och hustrun Amy har levt med regelbunden psykisk och fysisk misshandel under hela äktenskapet. Nu verkar dessutom äldsta sonen tagit efter faderns beteende. På natten efter en av familjens berömda nyårsbjudningar försvinner plötsligt Amy och medan vissa är övertygade om att hon tagit sitt liv, hoppas andra att hon äntligen flytt hemmet. Utredningsgruppen får ett knepigt arbete med att utreda händelserna och sambanden kring The Chinese Wall.

Medvetet berättar jag lite mer kring handlingen denna gången men samtidigt är den största behållningen även denna gång samspelet mellan Torsten, Augustin och Marianne. Ett såå charmigt och mänskligt gäng med fel, brister och en gemensam tro på rättvisan.
Efter att ha sett avsnittet om Denise Rudberg i serien Deckarna för lite sedan och hört hennes berättelse om en uppväxt med en psykiskt misshandlande mansperson kan jag lätt se den röda tråden i hennes böcker. Kuvade hemmafruar, dominerande och våldsamma män allt i en miljö av fina fasader.
Denises genre Elegant Crime funkar definitivt för mig och jag glädjer mig åt att det planeras för fler berättelser i serien OCH att de första böckerna dessutom planeras för film!