onsdag 28 januari 2015

Varför mördar de?

Ikväll kl 21 missar jag inte andra avsnittet av Svt1´s serie Deckarna där vi får möta några av Sveriges främsta deckarförfattare och höra om deras författande, tekniker och bakgrund.
Varför har de valt att mörda?

I rampljuset ikväll

Anna Jansson,
som bland annat skrivit de populära gotlandsbaserade deckarna med Maria Wern.
Kanske har du liksom jag läst böckerna eller sett tv-filmerna med suveräne Eva Röse i rollen som Maria.


söndag 25 januari 2015

Stark och skrämmande debut..

"När jag slog upp ögonen var min första tanke: Det är idag jag kommer att dö.
Det var smärtan som fick mig att förstå det. Den var helt annorlunda nu, den körde över mig som ett tåg från det att jag öppnade ögonen. Jag svettades och skakade och trots att jag under flera timmar måste ha glidit in och ut ur medvetslöshet, gick sanningen plötsligt upp för mig och jag visste."

Catherine lever livet! Jobbet som personalchef i veckorna och härligt partyliv med vännerna på helgerna. Hon njuter av singellivet och att själv styra sitt liv.
..tills hon en kväll träffar Lee!
Ursnygg, lite mystisk, oerhört sexig och den perfekta gentlemannen. Catherine faller pladask och vännerna avundas hennes kap. Men Lee har en sida han inte visar utåt, en sida som Catherine blir mer och mer varse ju längre förhållandet pågår. Han har synpunkter på hur hon klär sig, hur länge hon jobbar, vad hon gör på vägen hem, vilka hon umgås med. Han smyger på henne och hans humör pendlar kraftigt från romantisk och kärleksfull till rasande. Sexet blir hårdhänt och slagen kommer. Lee är manipulativ, charmig och dessutom polis så när Catherine söker stöd hos vännerna tror de att det är hon som fantiserar. När det går helt över styr blir Lee i alla fall anhållen men när ord står mot ord i rättegången väger polisen och den respektingivande Lees ord tyngre än den nu tvångsintagna Catherine som brutit samman. Han får ett kort fängelsestraff och Catherine flyr. Hon försöker leva sitt liv men lider av kraftiga tvångssymdrom där hon kan kontrollera dörrar och fönster i timmar, bara går ut under rätt förutsättningar och undviker kontakt med människor. Hon blir ovilligt bekant med sin nya granne, psykologen Stuart, och de börjar en trevande relation som påverkas mycket av hennes stora kontrollbehov, brist på tilltro och panikattacker. Hela tiden väntar hon på det hon vet är oundvikligt. Att Lee släpps ut och söker upp henne igen.

Glöm inte att låsa, är en riktigt stark debutroman av polisutredaren Elisabeth Haynes. Den kryper bokstavligen under skinnet på mig som läsare och jag sneglar oroligt över axeln helt utan orsak.
Sånt här händer ju faktiskt i verkliga livet!
Våld i hemmet, destruktiva relationer, psykisk ohälsa och en partners oförmåga att släppa taget. Att inte bli trodd ens av sina närmaste i en sån situation måste kännas hopplöst.
Glöm inte att låsa, är inte den vanliga mordhistorian eller kriminalaren jag brukar läsa utan mer realistiskt mörk och obehaglig. Det är också det som berör och skrämmer.
Sättet Haynes skriver på där hon låter två historier varvas i vartannat kapitel så att vi successivt får följa Catherines tillvaro i "nuet" samtidigt som vi får veta mer och mer om vad hon varit med om och vad som gjort henne till den hon är gör läsningen spännande och man vill bara vidare. Det känns som att vi läsare behöver få all information vi kan få innan det oundvikliga händer.

Engagerande, välskrivet och oerhört läskigt! Skulle göra sig riktigt bra på film..

måndag 19 januari 2015

På inspelning just nu..

Ni har väl inte missat att Ann Cleeves Shetlandskvartett med Jimmy Perez just nu går som tv-serie på fredagar?
Fyra spännande böcker fördelade på 8 avsnitt visas på svt1 kl 22 på fredagar.
En härligt reklambefriad kanal:)
Själv spelar jag in två avsnitt i stöten för att få avnjuta hela boken på en gång.


Av böckerna Svart som natten, Vita nätter, Rött stoft och Blå gryning har jag tidigare bara läst den sista i serien men jag har läst en del annat av det som Cleeves har skrivit.
Den karga, väderbitna, isolerade miljön på Shetlandsöarna gör sig utmärkt för spännande mordiska intriger. Här finns de självklara ingredienserna såsom originalen, de mörka hemligheterna, öbor som håller varandra om ryggen och misstänksamheten mot folk "utifrån". Britterna brukar producera riktigt bra tv-kriminalare så jag hoppas på några spännande timmar i tv-soffan framöver.

torsdag 15 januari 2015

Hoppas jag inte behöver emigrera..!

..för att få chansen att se den kommande filmatiseringen med min favoritkaraktär Harry Bosch och hans äventyr. Michael Connelly är en mästare.

Please någon av alla svenska tv-kanaler:
-JAG VILL OCKSÅ SE!!!!

söndag 11 januari 2015

Vecka 36 - Sofie Sarenbrant

En ny bekantskap! Hyllad sedan debuten, som Sveriges nya deckardrottning.
Klart förväntningarna var höga när jag gav mig i kast med Sofie Sarenbrants Vecka 36. Nya miljöer, en ny berättare och nya personligheter borde borga för några trevliga lässtunder. Eller?

Sommaren drar sig mot slutet. Barndomskamraterna Johanna och Agnes tillbringar sista semesterveckan tillsammans med sina män och Agnes dotter Nicole i Johannas föräldrars sommarhus på Österlen. Om bara några veckor ska de båda väninnorna ha barn så det är mycket förväntningar, funderingar och hormoner i rörelse. Framförallt Agnes är extra trött och retlig och sista kvällen, som firas med gemensam middag och karaoke på värdshuset, slutar med gräl mellan henne och maken Tobbe. Tobbe pallar inte med tjatet, dricker lite för mycket och flirtar ogenerat med servitrisen. Agnes beger sig ledsen, trött och missförstådd hem för att sova.
Därefter är hon som uppslukad av den Skånska myllan. Inte ett spår efter henne finns. Tobbe och Johanna är förtvivlade. Agnes skulle aldrig lämna dottern frivilligt! Dessutom ska hon ju straxt föda sitt andra barn. Både de och polisen misstänker brott.
Några dagar senare hittas ett sargat kvinnolik i hamnen. Magen är uppsprättad och babyn borta..

Usch, så ruggigt! Sofies debutbok är snabbläst och enkel. För enkel i min smak. Det som andra hyllar upplever jag som en tydligt verk av en nybörjare med en story som går framåt för lätt och utan djup. Den lyckas inte fånga mitt intresse som läsare. Jag ser inte miljöerna och känner inte något för karaktärerna. Poliserna känns Dupontaktiga och brottet i sig, hur fasansfullt det än må vara, känns ointressant och osannolikt med den bakgrund vi ges. Så lätt går det nog inte. Samma brott i händerna på ex. en thrillermästare som Alex Kava skulle gett helt andra rysningar längs ryggraden.
Så liiite mer krävs nog för att bli kallad deckardrottning kan jag tycka.
Nu vill jag inte vara den som totalsågar nykomlingar på författarhimlen och jag har varit med om flera dylika exempel där författarna mognat, utvecklats och fått ett intressantare djup efter några böcker så självklart ger jag Sarenbrant fler chanser. Närmast den fristående fortsättningen på Vecka 36.

torsdag 8 januari 2015

Män ur mörkret - Håkan Östlundh

För er som tycker att det har blivit lite tjatigt med mina ständiga Håkan Östlundhrecensioner kan jag säga:
-Lugn! Jag har nu kommit till den sjunde och avslutande delen i hans Fredrik Broman-serie. En utomordentligt bra och läsvärd serie i sin genre måste jag säga och det är kul att plöja alla på raken medan man är inne i dem och blir bekant med de återkommande karaktärerna och miljöerna.

"Michael Nordborg satt med ryggen mot den öppna spisen och stirrade mot rummets andra ände där en bred köksö utgjorde gränsen mellan kök och vardagsrum. Främlingen, mannnen som överraskat honom när han varit på väg in och som hade bundit honom vid stolen, sysslade med något där borta. Michael Nordborg hade svårt att se exakt vad eftersom köksön skymde, men kunde inte dra någon annan slutsats än att han gick igenom skåp och lådor. Han förstod inte varför, men det skrämde honom."

Kriminalaren Fredrik Broman och hans fru har sålt huset på Gotland och efter mycket diskussioner bestämt sig för att återvända till Stockholm. Fredrik har fått en tillfällig befordran och hoppas på lugna sista veckor. När informationschefen på Finkalk, Michael Nordborg hittas torterad och mördad i sitt hem och politikern och Michaels älskarinna Johanna mördas i sitt hem dagarna efter grumlas de förhoppningarna. Båda är massmediala personligheter och journalisterna hårdbevakar och spekulerar vilt. Kan Finkalks bråk med miljöaktivisterna på ön vara bakgrunden eller är det ett svartsjukedrama som fått blodiga konsekvenser? Inte blir det mindre intressant för löpsedlarna när en fd. polis dyker upp som misstänkt i utredningen.
Grannarna  på den gräddhylleaktiga gatan där Michael bott förfasas över mordet. De är rädda och träffas för att prata om det som skett. Visst har det väl med Michaels arbete att göra? Något annat är väl otänkbart!
För det är inte bara vägföreningen och golfträffarna som binder granngänget samman..

Mmmm! Mer avslöjar jag inte. Det sägs att Östlundh fick idéen till den här boken när han råkade höra ett samtal på ett café. Undrar just vad det samtalet avslöjade?!
Kontentan är att hemligheter ofta kommer till ytan förr eller senare och girighet betalar sig dåligt i längden.
I boken finns även en spännande sidotwist där Fredriks kollega Sara Oskarsson hamnar i dåligt sällskap och råkar illa ut. När detta vävs samman med den pågående utredningen väljer hon att undanhålla bevis för att skydda sig själv och snart har hon målat in sig i ett obekvämt hörn.
Kan tycka att jag velat ha lite svar på Fredriks akuta huvudsymtom som vi får följa genom berättelsen men inte får något slutligt besked om men annars avslutas serien på ett bra sätt med ännu ett spännande fall och när Fredrik som flyttat till Gotland i första boken nu lämnar ön för nya äventyr.
Tack Håkan för god underhållning!
Får nog bli en Gotlandstur framöver om jag vågar:S

måndag 5 januari 2015

Laglöst land - Håkan Östlundh

Laglöst land gavs ut 2012 och är näst sista delen (den 6: i ordningen) av Håkan Östlundhs böcker med den gotländska polisen Fredrik Broman. Med tanke på alla skjutningar som förekommit på senare år i bl.a Malmö och Göteborg mellan olika kriminella gäng känns handlingen minst sagt högaktuell.
Och hur är det egentligen? Finns det perfekta brottet?

Kusinerna och bästa vännerna Viktor och Raffe har en plan. Eller mest är det Viktor för det är han som är hjärnan bakom planen att "riskfritt" smuggla in amfetamin från Öst och sälja via internet till partyfolket på fastlandet. Skickligt uträknat har de redan tjänat i stort sett vad de tänkt sig. Bara en vända till och sen ska de och Viktors flickvän Nadja lämna lilla, kalla Gotland för varmare breddgrader, äventyret och det fria livet.
Men nu är ju ingen plan är säkrare än den svagaste länken.
Någon läcker och plötsligt verkar fel personer fått reda på vad som pågår. Öns etablerade langare "Muraren" och hans hantlangare knackar på dörren och vill ha del av kakan. En stor del!
Steffe, Raffes våldsamma styvfar ruvar på hämnd och visar sig vara gammal fängelsekompis med den fiskare kusinerna samarbetar med.
När det så blir dags för den sista avtalade smuggelturen ut i Östersjön dyker inte fiskaren upp och Viktors idiotsäkra framtidsplan börjar spricka i fogarna på ett farligt sätt.

Som vanligt mycket välskrivet och genomarbetat in i detalj av Östlundh.
Här beskriver han ungdomligt oförstånd och tankar om odödlighet, det ljuva livet och hur lätt det är att blåsa sin omgivning utan att själv riskera något. Sen följer ett våldsamt uppvaknande när man kolliderar mer tyngre, etablerad kriminalitet som inte tolererar att någon konkurrerar på marknaden.
Hur långt är man villig att gå när man blir trängd?
Spännande och som läsare har i alla fall jag en tendens att "glömma" att ALLA är inblandade i ganska tunga saker och istället "heja på" de unga kriminella kusinerna.
I Laglöst land vävs även en kärlekshistoria mellan Viktor och Nadja in som man gärna vill ska få ett lyckligt slut. Hur det blir med den saken avslöjar jag inte och för er som ruvar på "det perfekta brottet" rekommenderar jag boken som ett bra botemedel;)
Trevlig läsning!




torsdag 1 januari 2015

Inkräktaren - Håkan Östlundh

Right on to bok nummer fem i Håkans Gotlandsserie men Fredrik Broman och hans kollegor. Tror att jag har läst den tidigare men känner konstigt nog inte igen den alls. Frågan är.. ärdet som recensenten på Gotlands Tidningar säger "..Inkräktaren kryper innanför skinnet och är den klart bästa deckaren i serien.?"

Matbloggaren Malin och fotografen Henrik Kjellander hyr ut sitt hus på Fårö tre veckor för att finansiera delar av den renoveringen de jobbar med. När de och de båda barnen kommer tillbaka saknas det saker, någon har bajsat i barnens leksakskorg och på ett familjefotografi har någon stuckit en penna genom deras ögon. Allt är mycket hotfullt och obehagligt. Det visar sig snart att den senaste hyresgästen bott under falskt namn och när en okänd dam lurar in dottern i bilen utanför skolan börjar både Malin, Henrik och polisen ana att någon verkligen vill skada familjen. Men vem och varför? Är det någon de känner? Fredrik, just återkommen i yttre tjänst efter en längre sjukskrivning och hans kollegor kartlägger, förhör och söker i parets familj, bekantskapskrets, yrkesroller och bakgrunder. Finns det en svartsjuk, galen stalker därute?
När så Henrik kommer hem till familjen efter några dagars fotojobb möts han av sin värsta mardröm.

Mer vill jag inte avslöja för det här är en riktigt spännande bok som får mig att snegla oroligt över axeln. Kittlande creepy:S och något jag unnar alla att upptäcka själva. Håkan berättade förresten på författarkvällen att han får idéerna till sina böcker från verkliga fall, saker han råkat höra på stan och aktuella företeelser i världen. I det här fallet kan vi läsare snabbt relatera till ett avskyvärt brott begånget i Arboga för några år sedan. Vad vet vi om de människor vi möter egentligen och vill vi inte godtroget tro det bästa om alla?  Men vadå? Vi kan ju inte gå omkring och tro att alla nya människor vi bekantar oss med är psykopater.
Eller..?