fredag 31 januari 2014

Mördande makt - Catharina Kjellberg

3:dje boken med privatdetektiven Roberta Löfström. En bok om svek, misshandel, makttörstande kvinnor och ond bråd död.

Maken till Robertas brors granne försvinner och hans fru, den framgångsrika företagarkvinnan Susanne, anlitar Roberta för att hitta honom. Polisen vill hon inte blanda in av olika ljusskygga anledningar. Roberta börjar kartlägga den försvunnes liv och omgivning och möter så väl maffiaaktiga företagskonkurrenter som inte drar sig för hot och våld, som hemliga kvinnliga nätverk med speciella böjelser. Roberta, som i vissa avseenden är ganska oerfaren, förfasas över vad hon upptäcker. Fler mord sker,  bl.a mördas Susanne, kvinnan som Roberta arbetar för. Som den nyfikna, envisa grävling Roberta är släpper hon inte fallet i alla fall. Hon måste hitta den försvunne mannen och ta reda på om morden och allt det hemska hon stött på har något samband.

Var boken bra? Jodå, den gick ganska snabbt framåt och spänning och utrymme för teorier fanns.
Var slutet bra? Med risk för att förstöra för er som vill läsa boken.. NEJ! För det fanns inget slut! Plötsligt när jag vände blad var storyn bara över och antingen är JAG bakom flötet, FÖRFATTAREN dålig eller BOKEN defekt för någon mördare eller något riktigt motiv dök inte upp.
Ingen rekommendation med andra ord!

fredag 24 januari 2014

Farligt förtal - Catharina Kjellberg

Dags för en ny bekantskap! Jag tycker om att växla mellan helt fristående böcker, nyutkommet från tidigare uppskattade författare eller som här en serie böcker med helt nya karaktärer att lära känna. Det beror lite på humör och tid. Tyvärr har jag inte lyckats få tag på del 1 av deckarromanerna om Roberta Löfström så jag kastar mig rakt på bok 2 och Catharina Kjellbergs författande.

"- Vad ska vi göra? Jag har aldrig sett någonting så hemskt. Vad ska vi göra? Du är den enda...
- Lugna ner dig. vad är det som är hemskt? Jag kan inte göra någonting om du inte talar om vad som har hänt.
- Hänt? Någon har slagit ihjäl henne. Fattar du inte?

Privatdetektiven Roberta Löfströms väninna Birgitta hittar en av hyreshusets äldre damer mördad i tvättstugan och vill att Roberta hjälper till att hitta mördaren. Nu är det ju inte alls den typen av fall Roberta vanligen jobbar med men när en av den mördades söner vänder sig till henne kan hon inte stå emot. Hon är allt för nyfiken och dessutom har hon inte ekonomin för att tacka nej till något uppdrag. Sagt och gjort. Roberta börjar luska runt bland tantens närmaste släktingar och grannar. Mordet kopplas av polisen samman med en äldre man som blivit dödad i trapphuset i ett annat hyreshus så Roberta dras in även i det fallet. Trots bra poliskontakter och mycket efterforskningar tycker hon sig inte se varken lösning eller samband men helt klart är hon något på spåret. Hon får flera hotfulla telefonsamtal och en kväll blir hon nerslagen utanför sitt hem. Nu gör det bara den dumdristigt, orädda Roberta än mer taggad att lösa fallet. 

En ganska kort och snabbläst bok, i välkänd Göteborgsmiljö, något mer naivt och enkelt skrivet än vad jag brukar läsa. Inte helt fel som avslappnad underhållning och jag fick nästan lite flashbacks från ungdomsläsningen med den orädda detektiven Kitty Drew. Lite kul att campingen vid Åby travbana figurerar som miljö vid något tillfälle för där har jag själv haft ett av mina "det-glömmer-jag-aldrig-rysliga-semesterminnen";). Roberta verkar vara både tuff och skärpt om än lite för dumdristig och övermodig ibland. Tur att hon har så mycket god vänner som ser efter och hjälper henne. Perfekt som relaxande rese- eller semesterläsning skulle jag säga. Själv ger jag mig redan idag i kast med bok 3. Kan ju alltid låtsas att jag ligger på en solstol vid poolkanten...

torsdag 16 januari 2014

Vad natten döljer - Dean Koontz

Ibland undrar jag varför jag alltid läser såna här ruggigheter!? Pratade igår med en vän som satt på Arlanda och lyssnade på en ljudbok om ett litet barn som kommit bort. Hon tyckte handlingen var otäck och jag sa att "det är ju bara en bok. Inte på riktigt". Straxt efter hör jag på radion om en 1,5åring som eftersöks efter
att ha försvunnit spårlöst från sitt dagis. Så mycket för den "det-är-ju-bara-en-bok-trösten". Nu gick det ju sån tur var bra för verklighetens barn som återfanns rädd men i stort sett oskadat skick senare under dagen.
Koontz böcker brukar i alla fall överträffa verkligheten vad gäller övernaturliga inslag.

När mordutredaren John Calvino var 14år mördades hela hans familj brutalt av en seriemördare. John lyckas undkomma och dessutom skjuta mördaren till döds. Straxt före hotar dock mördaren att återkomma den dag John blivit vuxen och skaffat en egen familj. Detta är ord John för alltid bär med sig utan att avslöja dem för någon.
Nu som vuxen lever John lycklig tillsamman med den framgångsrika konstnären Nicolette och deras 3 barn.
Sonen i en annan familj på orten mördar plötsligt hela sin familj innan han avslutar med att våldföra sig på sin syster på ett bestialiskt sätt. John kan inte släppa tanken på hur dessa mord efterliknar morden på den första av fyra familjer som blev mördade när han var ung. Han uppsöker den unga, inspärrade sonen som beter sig underligt och säger saker som bara någon som varit med i Johns ungdom kan veta.
Vad är det som händer? Har mördaren "återvänt" från det döda för att fullfölja sitt hot mot John?
John får tanken att den unge mannen är besatt av den döda mördaren och blivit styrd i sitt grymma agerande. En otrolig tanke som han inte delger någon annan men efter detta börjar saker hända i Johns hus. Alla i familjen upplever en förändrad stämning, ser skuggor i speglarna och hör hotfulla röster men ingen talar om sina upplevelser så John tror att han är den ända som vet att han fått "något" med sig hem.
När ännu en familj blir mördade av två olika mördare utan synbart motiv vet John att han har rätt. Mördaren är tillbaka och genom att ta över andra människor hotar han att utplåna John och hans familj.
Årsdagen för mordet av Johns föräldrar och syskon närmar sig och flera personer blir styrda mot hans hem av en osynlig vilja.
Hur ska John kunna rädda Nicolette och barnen från en osynlig, ond ande?

Tja, har ni läst Koontz förut så vet ni att det är i den här stilen hans böcker ofta går. De brukar vara riktiga "bladvändare" som man har svårt att släppa ifrån sig och den här gången håller han stilen. Kan inte annat säga än att en och annan kall kår ilade genom mig när jag låg under täcket i kvällsmörkret och läste den här boken. Precis som det ska vara:)

torsdag 9 januari 2014

Excess - Nytt bokformat


En hel bok på 12x8x2xcm?
Det nya bokformatet Excess beskrivs som "ett nytt kvalitetsbokformat, som kombinerar lätthet, varaktighet och bekvämlighet. Den kompakta formen och revolutionära layouten gör det möjligt att publicera en komplett bok med en minimal volym och utmärkt läsbarhet.."
Mmm?!
Klart man måste prova tänkte jag och beställde hem en intressant bok i formatet.
Det första jag tänkte var:
- Men oj! Kan verkligen hela handlingen finnas med i den här lilla boken?
Det gjorde den sån tur var;)
I övrigt så kändes det lite som att hålla i sin gamla konfirmationspsalmbok. Samma storlek och samma papperskvalitet men med nytt innehåll. Dessutom läser man i andra ledden så varje uppslag upplevs som en sida. Ovant men funkade skapligt bortsett från att man fick tummen i vägen (se bilden).
Tätskriven text gjorde att i alla fall jag missade då och då när ögat skulle byta rad.
Fördelen med bokformatet var att den var en riktig lättviktare att hålla och att den hade perfekt "ta med i handväskan-format".
Lite dyrare än vanlig pocket.
Betyg?
Kul att testa, helt ok format men fördelarna övervägde inte och jag kommer nog fortsättningsvis att hålla mig till vanliga pocket som är både prisvärda, lätthanterliga och tåliga.
Sen finns det ju alltid ljudböcker om jag inte har händerna tillräckligt fria även om jag föredrar att läsa själv.

onsdag 8 januari 2014

Ikväll på tv...


Ikväll kl 21 på Tv4 tittar jag på andra delen av den spännande svenska kriminalaren "Inte ens det förflutna" baserad på Anna Janssons nionde bok om Maria Wern och hennes gotländska poliskollegor. Gick visst på bio 2012 men det missade jag. Det var länge sedan jag läste boken men efter att ha kollat handlingen på baksidan ser jag att bakgrundsstoryn är lite ändrad. Har ni som jag läst Agatha Christes klassiker "Tio små nergerpojkar" som numera bytt namn till "Och så var de bara en" kommer ni att uppskatta serien. Eva Röse är kanonbra som Maria Wern och flera kända svenska ansikten dyker upp i de karga gotländska miljöerna.
Håll i er för nu blir det spännande!

tisdag 7 januari 2014

Polis - Jo Nesbö

Jag vet inte om jag nämnt det någonstans tidigare men jag har en stark förkärlek för två riktiga "särlingar" inom fiktionens kriminalare. Två sargade män med knivskarpa hjärnor som vågar gå sina egna vägar vilket inte alltid faller i god jord bland chefer och kollegor och som utsätter både dem själva och deras närmaste för ständiga faror. Borde kanske mer hylla författarna bakom dessa poliser men faktum är att jag läst andra böcker av dessa författare men inte alls fallit för dem på samma sätt så jag håller mig nog till att favorisera mina båda HARRY:sar;) Polis är norske Jo Nesbös tionde bok om den legendariske kriminalaren Harry Hole.

Oslopolisen har problem! Samtidigt som massmedia är på dem om misslyckandet kring ett narkotikamord där de tvingats släppa den misstänkte och förlorat sin bästa utredare börjar en seriemördare härja i staden. Samma tillvägagångssätt upprepas flera gånger. Mördaren lurar ut poliser till brottsplatser för ouppklarade fall där de sedan hittas misshandlade och mördade. I pressen får mördaren snabbt namnet "Polisslaktaren" och trots stora ansträngningar står polisen utan ledtrådar. Hur kan mördaren veta så mycket om fallen? Hur lurar han ut sina offer till brottsplatserna? Vem står på tur? Ett hemligt team av Harrys gamla medarbetare sätts samman för att hitta och stoppa mördaren. Gruppen identifierar en misstänkt men det är komplicerat då mannen i fråga visar sig avliden. Eller? Teamet får ovillig hjälp och gillrar en fälla vid en gammal brottsplats men blir överlistade och Beate Lönn, Harrys förtrogna kriminaltekniker och medlem i teamet, mördas och styckas på ett brutalt sätt. Sorgen, frustrationen och chocken gör att luften går ur teamet och den korrupta polischefen, Harrys antagonist, Mikael Bellman är pressad från alla håll för att uppnå resultat. Snart kan man inte blunda för det faktum att mer och mer tyder på att polisslaktaren är en av deras egna. En polis! Men vem?

JIPPI!! Det här var en riktig höjdare och nog den bästa kriminalare jag läst på länge. Riktigt svårt att summera handlingen på ett intresseväckande sätt utan att avslöja någon twist för i den här boken har Nesbö visat att han är en mästare på att lura oss läsare. Jag brukar vara bra på att lista ut vem den skyldige är men genom boken tvingades jag ändra mig gång på gång. Personer bytte identitet, avlidna var plötsligt levande, misstänkta psykopater visade sympatiska sidor och hjälpsamma kollegor visade sig ha en mörk historia. Ändå får vi som läsare trovärdiga förklaringar som grundar sig i att inget är bara svart och vitt. Allt och alla har en bakgrund och en agenda. Jag bara älskar det! Efter senaste boken "Gengångare" var jag så arg på Nesbö för att han tog död på min Harry men efter att ha läst Polis är han förlåten flera gånger om. Ja, ni hör ju! Jag är helt lyrisk! Superbra skrivet, megaspännande intrig, lyckligt slut med ett par oroväckande lösa trådar som jag hoppas är menade för en kommande 11:e Harry Hole-story.

..och vem min andra favorit-Harry är? Lär väl återkomma till det men det är fritt att gissa;)

fredag 3 januari 2014

Donatorn - Dean Koontz

Dean Koontz, mästare av skräck och övernaturliga fenomen, har länge varit en av mina favoritförfattare. Eftersom han ger ut ett par böcker per år har det blivit några genom åren;) Han tog över tronen, i mitt tycke, efter en annan kändare författare inom samma genre, Stephen King. Donatorn är från 2011.

Ryan Perry 34, framgångsrik grundare av it-företaget Be2Do, vältränad och aktiv drabbas plötsligt av akuta hjärtproblem. Han känner sig bevakad och misstänksam mot alla i sin omgivning. Han avskedar sin trogna personal och sätter en privatdetektiv på att kolla upp den älskade flickvännen Samanthas bakgrund. Han söker med ljus och lykta efter en skyldig till hans allt sämre tillstånd och är länge säker på att han blivit förgiftad trots läkarens intygande om att hjärtfelet är av ärftlig art. I sin misstänksamhet byter han hjärtläkare och efter bara några månader kan han genomgå en lyckad transplantation och friskna till. Livet går vidare för Ryan men ett år efter operationen börjar åter underliga saker hända runt honom. Någon skickar godishjärtan med texten "Bli min" och saker börjar flytta sig oförklarligt i hemmet. En kvinna söker upp honom och hotar med att döda honom om han inte lämnar tillbaka det som hon hävdar inte är hans. Vems hjärta är det Ryan har fått? Hur fick hjärtläkaren tag på en matchande givare så snabbt? Ryan finnes sig plötsligt mitt i moraliska dilemman med en blandning av andliga fenomen och brottslig organhantering och tvingas ta ställning om han vill leva vidare.

För absolut första gången är jag riktigt besviken på en Koontz.bok. Visst har hans böcker genom åren skiftat lite men den här boken är verkligen ingen höjdare. Seg och långdragen och det tog över halva boken innan den egentliga handlingen kom igång. Lite mystisk, obegriplig och med en abrupt upplösning som i alla fall inte lämnade mig nöjd:(
Sorry Dean men Donatorn rekommenderas INTE!